• Główna
  • Program
    • Odcinek 01 Chiny
    • Odcinek 02 Korea
    • Odcinek 03 Japonia, cz. I
    • Odcinek 04 Japonia, cz. II
    • Odcinek 05 Tajwan
  • Ćwiczenia
  • Kultura
  • Lifestyle
    • Kuchnia
  • Rozmowy
Dantian – ruch i zdrowie Dalekiego Wschodu
Dantian – ruch i zdrowie Dalekiego Wschodu
  • Główna
  • Program
    • Odcinek 01 Chiny
    • Odcinek 02 Korea
    • Odcinek 03 Japonia, cz. I
    • Odcinek 04 Japonia, cz. II
    • Odcinek 05 Tajwan
  • Ćwiczenia
  • Kultura
  • Lifestyle
    • Kuchnia
      Gorący kociołek w Shabu Shabu - rozmowa z Linh Nguyen

      Gorący kociołek w Shabu Shabu - rozmowa z Linh Nguyen

      Kuchnia wietnamska i słynna zupa pho - rozmowa z Linh Nguyen

      Kuchnia wietnamska i słynna zupa pho - rozmowa z Linh Nguyen

      Palma kokosowa, czyli drzewo życia o tysiącu zastosowań

      Palma kokosowa, czyli drzewo życia o tysiącu zastosowań

      Kuchnia filipińska

      Kuchnia filipińska

  • Rozmowy
  • Follow
    • Facebook
    • Youtube
Kuchnia filipińska
Home
Lifestyle
Kuchnia

Kuchnia filipińska

12 listopada 2016 Kuchnia 0 comments 72

Patrząc okiem nawet pobieżnego obserwatora, kuchnia filipińska wydaje się być dosyć urozmaicona. A przyglądając się jej bliżej, na pewno dostrzeżemy wpływy sąsiednich tradycji kulinarnych Dalekiego Wschodu, ale znajdziemy w niej także potrawy, które występują wyłącznie w kuchni filipińskiej i są wynikiem wynikającym z historii wyspy, mocnych wpływów hiszpańskich. Część popularnych filipińskich potraw spotkać można także w rejonie Morza Śródziemnego. Filipińską specjalnością są naleśniki z mięsem o nazwie lumpia. Istotnym składnikiem wielu potraw jest ryż. Filipińczycy, jako wyspiarze korzystają z pełnej palety możliwości jakie daje woda i co z niej wyławiają. A jest to nieprawdopodobne bogactwo. Dobrym dopełnieniem potraw może być filipińskie piwo lub luba, czyli napój alkoholowy, który powstaje ze sfermentowanego mleczka kokosowego.

 

Wieprzowina w mleku kokosowym

 

Składniki potrawy:

  • 0,5 kg wieprzowej pociętej w paski (najlepiej polędwicy)

  • 0,3 kg papryczek chili (posiekanych, z części ich należy usunąć pestki, w zależności od tego jak ostrą chcemy uzyskać potrawę)

  • 500 ml mleka kokosowego (najlepiej gęstego)

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 2 łyżki sosu rybnego ( lub pasta krewetkowa)

Sposób przygotowania:

Najpierw należy zagotować w rondlu  mleko kokosowe z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem, następnie dodać pokrojone mięso i wszystko razem gotować około 7 minut. W kolejnym etapie dodać pokrojone papryczki chili i dusić na niewielkim ogniu jeszcze około 10 minut. W ostatniej fazie przygotowania dodać sos rybny i pozostawić na wolnym ogniu jeszcze około 3 minut. Tak przygotowaną wieprzowinę należy podawać z ryżem. Coraz częściej w tak przygotowywanym daniu bazuje się już nie tylko na wieprzowinie, ale także wykorzystuje wołowinę i mięso z kurczaka.

 

Kulinarne ekstrawagancje

A dla żądnych ekstremalnych doznań kulinarnych, w kuchni południowo-wschodnioazjatyckiej, w tym także filipińskiej, można znaleźć coś bardzo szczególnego. Balut, można nazwać przysmakiem przejściowym, nabiałowo-mięsnym, który zwykle ma postać gotowanego jajka kaczego – to takie jajko z niespodzianką – wewnątrz którego znajduje się już w pełni ukształtowany zarodek ptaka, którego spożywa się w całości. To, co ciekawe okres inkubacji zależy od upodobań smakoszy i może być różny w poszczególnych krajach. Najdłużej inkubują jaja Wietnamczycy, którzy upodobali sobie 21 dniowe zarodki kacze. W baluty, jaja z kaczym embrionem można się zaopatrzyć już także w Polsce. Można je znaleźć na bazarze w Wólce Kosowskiej, na Marywilskiej 44 czy Bakalarskiej. Na Filipinach, skąd pochodzi przyjęta na Zachodzie nazwa takiego przysmaku, balut jest potrawą narodową. Przysmakowi temu zwykło się też przypisywać właściwości afrodyzjakalne.

 

  • Tags
  • balut
  • Filipiny
  • kuchnia filipińska
  • mleko kokosowe

Udostępnij

Facebook Twitter Google+ Pinterest Tumblr
Next article Palma kokosowa, czyli drzewo życia o tysiącu zastosowań
Previous article Filipińskie sztuki walki - krótkie prezentacje

Powiązane wpisy

Tsukemono, czyli kiszonki po japońsku Kuchnia
29 października 2016

Tsukemono, czyli kiszonki po japońsku

Tajwańska herbata Kuchnia
5 listopada 2016

Tajwańska herbata

Kuchnia Pięciu Przemian Kuchnia
1 października 2016

Kuchnia Pięciu Przemian

Leave a Reply Cancel reply

Ostatnio opublikowane
16 Cze 21:47
Kultura

Filmowy wieczór z tajwańskim U-Theatre (24 czerwca w Kinie Apolonia)

5 Cze 17:43
Kultura

Teatr tańca z Tajwanu: Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan (10 czerwca w Kinie Apolonia)

11 maja 23:03
Kultura

14. Millenium Docs Against Gravity

5 maja 19:17
Ciekawostki

Japoński Dzień Dziecka

26 Kwi 11:39
Kultura

Żal z powodu utraty cienia, czyli rzecz o japońskim pięknie

Kalendarz newsów
Kwiecień 2018
P W Ś C P S N
« Cze    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Polecana strona

www.fundacjadantian.com
Fundacja Dantian zajmuje się promocją zdrowego trybu życia, wykorzystując tradycyjne, głównie dalekowschodnie, systemy ćwiczeń ciała i umysłu, takie jak taiji quan (tai chi chuan), qigong (chi kung) czy japońskie sztuki walki.

  • Główna
  • Program
  • Ćwiczenia
  • Kultura
  • Lifestyle
  • Rozmowy
  • Back to top
© Weekly News 2014. All rights reserved.
Produced by Mip Themes